Ik ben een voetballiefhebber (diegene die niet van voetbal houden, kunnen de eerste alinea overslaan. Maar eigenlijk gaat het niet over voetbal). Vorige week maakte Hector Moreno (PSV)  een sliding om Shaw (Manchester United) te verhinderen om op het doel af te stormen. Ongelukkigerwijze loopt Shaw een dubbele beenbreuk op. Het spel ligt minuten lang stil om de geblesseerde verdediger van de Mancunians te verzorgen. Hij wordt meteen in Geldrop geopereerd. Wat er gebeurde zal menig discussie hebben uitgelokt. Was het nu wel een overtreding of niet. De deskundigen zijn het er niet over eens. In de kranten staan veel meningen, de een spreekt er schande van, de ander spreekt van een correcte actie van Moreno met een wel zeer ongelukkige afloop.

Een ander voorbeeld: een aantal jaren geleden verbleef ik met mijn partner in Parijs. We zaten in de metro. Het was druk, gelukkig konden we net twee stoeltjes bij een ingang van een coupé vinden. Op een zeker moment bereikt de trein de volgende halte. Een menigte mensen wil in en uit de coupeé. “Per ongeluk” laat iemand iets vallen en bukt om het gevallene weer op te pakken. In het moment van opstopping wordt een aantal toeristen beroofd van hun tas en camera. Althans dat is de waarneming die ik had. Wat mijn partner zag, verschilde in enkele opvallende details, we hebben er later uitgebreid over gediscussieerd.

Hoe je tegen “feiten” aankijkt heeft te maken met je eigen filters, je eigen realiteit. Maar daar tegenover kan een andere mening staan, een ander gezichtspunt, een andere “waarheid”.

Wat te doen?

Als je iets ziet, wees je er dan van bewust dat dit jouw perspectief is en dat een andere waarneming evenzeer juist kan zijn.

In alle gevallen gaat het om het om de juiste manier gebruiken van je filters. Filters die je onherroepelijk hebt op basis van je ervaringen in  het leven, de opvoeding die je gehad hebt, de relaties die je aangaat.  Probeer die filters ook eens helemaal uit te sluiten. Er gaat een nieuwe wereld open. Met creatievere gedachten en oplossingen voor de vraagstukken die je tegenkomt.