Wanneer heeft u voor het laatst een nieuwe leider gezien?

Er wordt veel gesproken en geschreven over nieuw leiderschap. De vraag die ik graag uitvoerig wil beantwoorden is: bestaan ze ook echt?  Waar zijn ze te vinden?

Mijn eigen praktijk heeft me geleerd dat bestuurders , directeuren en managers het erg moeilijk vinden om het roer om te gooien en de controle deels los te laten. Het oude denken waarin de baas alles bepaalt, praat in plaats van luistert, en veranderingen als vervelende verstoring ziet zit stevig verankerd in het denken.

Thuis lezen we in boeken hoe het allemaal anders kan en moet maar waar en wie zijn de leiders die zich concentreren op vertrouwen in plaats van controle en macht?  Waar zijn de nieuwe leiders die talent van medewerkers weten te ontwikkelen en dienend zijn?  Kent u voorbeelden in uw directe omgeving van leiders die het hoofd en het hart weten te verbinden en echte aandacht hebben voor mensen, zowel medewerkers, klanten als leveranciers?  Heeft u voorbeelden van leiders met een focus op duurzaamheid die een bijdrage willen leveren aan het bruto nationaal geluk en geen genoegen meer nemen met korte termijn winstmaximalisatie.?  Zijn er organisaties waar het engagement van de medewerkers als vast onderwerp op de directieagenda staat en aantoonbare verbetering is  behaald?

Nieuw leiderschap wordt niet in boeken of wetenschappelijke laboratoria uitgevonden maar ontstaat in de praktijk, met vallen op opstaan. Nieuwe leiders worden niet gekweekt op scholen maar zijn mensen die vanuit eigen overtuiging en wil nieuwe wegen bewandelen en uitproberen omdat ze daar in geloven. Ze overstijgen het eigenbelang  vinden het belangrijk om een bijdrage te leveren aan een betere wereld.

Het lijkt me inspirerend om zo veel mogelijk voorbeelden te verzamelen van leiders die niet alleen praten en schrijven over vernieuwing maar die daadwerkelijk aan de slag zijn gegaan.  Ik zoek vooral naar voorbeelden uit eigen ervaring, dicht bij huis.

De voorbeelden worden gebundeld tot een inspirerend praktijkboek en zal zo breed mogelijk worden verspreid.

Graag ontvang ik uw voorbeelden, namen, verhalen en suggesties onder deze blog of per mail:  aldo@pulsarpartners.nl