Als er gepraat wordt over ondernemen of ondernemers dan hebben veel mensen associaties en beelden over vrijheid, rijkdom, onafhankelijkheid, invloed en vervulling.

Dromen over vrijheid
Verstopt in veel werkende mensen zit een toekomstdroom waarin deze geïdealiseerde beelden werkelijkheid worden.  “ Ooit, op een dag, dan doe ik het op mijn manier en heb ik geen last meer van de belemmeringen die ik nu heb in mijn werk”.

Ervaren ondernemers weten dat de geschetste idealen in de meeste gevallen niet realistisch zijn en zeker geen levensdoel.  Dit geldt ook voor (top) managers in grote organisaties.  Het gevoel voor onafhankelijkheid, rijkdom en vrijheid is vooral een innerlijke kwaliteit van mensen en heeft weinig of niets te maken met uiterlijke omstandigheden zoals het zijn van je eigen baas. (vaak de strengste baas die nooit tevreden is zodat het gevoel voor vrijheid nooit wordt ontwikkeld)

Het echte werk op weg naar vervulling begint dus bij de kwaliteit van je innerlijk en je bewustzijn hierover. Doe jij nu wat je echt wil?

Wees eens eerlijk, vind je het nog leuk?
Op een dag kijkt de ondernemer of manager in de spiegel. Als hij of zij eerlijk is dan is het ideaal wel bereikt in de vorm of op het visitekaartje  maar is het gewenste gevoel van vervulling niet aanwezig. Is dit nou wat ik altijd heb gewild?

Eerlijk zijn is erg moeilijk, en zeker voor een ondernemer of topmanager.

Je kan de bank, de aandeelhouders, je personeel,  de Raad van Commissarissen of de buitenwereld toch niet vertellen dat je het eigenlijk niet meer leuk vindt? Dat je vaak wakker ligt van de keuzes die gemaakt moeten worden? Dat je het eigenlijk veel leuker vindt om gewoon je oude vak uit te oefenen of iets totaal anders wil doen?

Ziek melden gaat ook niet zo eenvoudig voor directeuren of topmanagers.  Dat hoort niet op dat niveau, zeker niet als het persoonlijke twijfels of psychische klachten betreft.

De essentie in mijn werk
Bovenstaande stukje is autobiografisch en mogelijk herkent u het gevoel. De eenzaamheid die ik heb gevoeld toen ik niet meer wist hoe ik verder moest met mijn bedrijf is moeilijk te beschrijven.

Ik ben lang doorgegaan voordat ik de moed had verzameld om het roer radicaal om te gooien. Ik zat volledig vast in de verplichtingen die mijn eigen baas me had opgelegd en voelde me machteloos .

Uit deze ervaringen is mijn missie voor mijn huidige werk voortgekomen en mijn passie om mensen te helpen om de innerlijke roep om te zetten in nieuwe ondernemende stappen.

In de animatie heb ik geprobeerd de essentie van mijn werk weer te geven. De animatie is gemaakt door Filippa Barfvestam afgestudeerd bij Knowmads, een natuurtalent om woorden om te zetten in eenvoudige beelden.

Aldo van Duivenboden
——–

Pulsar Partners stimuleert mensen om te ondernemen vanuit hun talent of roeping en biedt ondersteuning aan mensen die de moed hebben om gehoor te geven aan de innerlijke roep.

Mensen die werk maken van hun roeping zijn intrinsiek ondernemend en ze nemen de verantwoordelijkheid voor hun werk en leven.  Ze willen, zijn gedreven om het voortouw te nemen in een wenselijke verandering (missie) en nemen geen genoegen meer met de ogenschijnlijke belemmeringen.  

Bel of mail me als je je ervaringen wil delen of als je de essentie van jouw werk wil hervinden.