Wij, Pulsar Partners, hebben een ambitie: een bijdrage leveren aan een mooiere, fijnere wereld voor ons allemaal. Dit doen we door kennis, geld en energie te stoppen in mooie ondernemersinitiatieven die daar een bijdrage aan leveren.

Zoals veel managementteams, hebben ook wij  reguliere bijeenkomsten gepland om de zaken door te nemen. Standaard: een hotel of wegrestaurant, koffie, laptop en vergaderen maar.

Enige tijd geleden ontstond het plan om dat eens anders te gaan doen: wandelend vergaderen. En om de wandeling een doel te geven besloten we het Pieterpad te gaan lopen. Etappe voor etappe. Het originele plan: één keer per kwartaal. Tijd om te reflecteren, om elkaar ook op een andere manier te leren kennen en natuurlijk ook gewoon het beoordelen van waar we staan met onze ambities.

Vorige week dinsdag was het zover: de eerste etappe van Pieterburen naar Winsum, 11 kilometer door de Groningse Polders. We waren niet geheel goed voorbereid, qua kleding en planning (uiteindelijk hebben we een uur in de natte sneeuw gelopen). Maar er valt ook hier een populaire ondernemersles te trekken: Je kan voorbereiden wat je wilt, maar je kan ook gewoon beginnen.

De weersomstandigheden zaten niet mee dus, maar ook hier ligt een evidente vergelijking voor de hand: Je moet kunnen ondernemen onder alle omstandigheden.

Het zijn grapjes die we tijdens de wandeltocht vaker maakten: les 3: Bij een kruispunt moet je kiezen.

Lol maken, de omstandigheden trotseren, maar ook discussiëren over bijvoorbeeld: hoe hou je de passie vast als een bedrijf groter groeit (een vraag die concreet speelt bij een van onze projecten), of moet je accepteren dat bedrijven die een bepaalde omvang krijgen een nieuwe andere dynamiek krijgen die veel minder met passie te maken hebben. En dan hebben we het niet over een ondernemerspassie om snel rijk te worden, of wereldmarktleider te worden. Nee, dan gaat het om waarden: Hoe kan ik een bijdrage leveren aan het verbeteren van een systeem (bijv onderwijs) of hoe kan ik medewerkers maximaal tot bloei laten komen.

Dit blog is een pleidooi voor managementteams om dit ook te doen. Er is geen duur conferentieoord nodig om met elkaar tot de essentie van het werk te komen. Een paar kopjes koffie en een uitsmijter was voor deze leerzame en leuke tocht voldoende. Tip: Herberg de Gouden Karper in Winsum is een prima pleisterplaats.