“In het Westen praten veel mensen niet met vreemden. Maar als ze het wél doen vinden ze het heerlijk” In dit artikel wordt verslag gedaan van een onderzoek door Nicholas Epley en Juliana Schroeder van de universiteit van Chicago. Uit dit onderzoek blijkt dat mensen juist geen praatje beginnen omdat ze denken dat juist de ander dat misschien niet op prijs zal stellen. Maar wat blijkt: mensen vinden het vaak wel leuk om een praatje te maken, maar durven zelf niet te beginnen. Misschien dat ze denken dat de ander dit niet leuk vindt….

Een eigen ervaring. Ik geef toe, ik reis niet graag met het openbaar vervoer maar onlangs moest het er toch van komen. Ik ging met de trein van Brussel naar Breda. Aangekomen in Antwerpen bleken er problemen op het spoor nabij Rotterdam. Onze trein moest enkele honderden mensen opvangen die gestrand waren met de TGV. Onduidelijkheid alom. Afijn, wel een moment om spontaan in gesprek te komen met anderen over de gebeurtenissen. En jawel, het bevestigde mijn vooroordelen over treinreizen (al sta ik ook menigmaal in een onverwachte file) maar eigenlijk ook dat het leuke gesprekken oplevert!

Voor (startende) ondernemers ligt hier een geweldige uitdaging. Ik zal geen pleidooi houden voor het zo maar tegen iedereen aankletsen, maar wat wel uit voornoemd onderzoek blijkt is dat mensen een drempel moeten overkomen.  Noah Kagan, succesvol internet entrepreneur, heeft daar een oplossing voor: de koffie uitdaging. Wanneer je een kop koffie besteld, vraag dan gewoon om 10% korting. Nee heb je, ja kun je krijgen. Nu gaat het vanzelfsprekend niet om die 10%, maar het gaat om het durven. Een andere test die hij voorstelt: ga in het vliegtuig eens in een verkeerde stoel zitten. Wees niet onbeleefd, maar ervaar gewoon wat er gebeurt. Het helpt je om onzekerheden te overwinnen! De video is een aanrader:

Het is een kwestie van doen en durven. Ik ken heel veel mensen die geïnspireerd zijn door boeken als ‘De 4-urige werkweek’ van Timothy Ferriss (ikzelf ook trouwens). Maar ik betrap mij erop dat ik wel geïnspireerd raak, maar dan toch niet die actie onderneem. Stap eens over die drempel en durf die vraag te stellen. Afwijzing is minder erg dan je denkt! Ik denk dat je daarmee een verschil kunt maken.