Namens Pulsar Partners nam Bart van der Meij op 10 december 2012 deel aan het Business Lab van het programma Mondiaal Mondig. Dit is een programma dat Noordbaak uit Groningen bij ROC’s in het Noorden organiseert om MBO-jongeren betrekken bij Wereldburgerschap. Het doel is om jongeren uit de regio aan te zetten tot een duurzame en mondiaal bewuste leefstijl. Het is een programma dat regionaal wordt ingestoken en mondiale doelstellingen beoogt.

Thema’s die aan bod komen in de activiteiten zijn energie & klimaatveranderinggrondstoffenkleding & kinderarbeid en internationale handelsketens (fair trade). Cruciaal is de directe betrokkenheid van de jongeren in alle stappen van het programma.

Business Lab

Het Business Lab is een dynamische dag met inspirerende en leerzame activiteiten voor ongeveer 200 MBO-leerlingen met als thema mondiaal bewust ondernemen. Het is een avontuurlijke kennismaking met ondernemerschap en alles wat erbij komt kijken om dit verantwoord en duurzaam te doen.

Studenten worden ingedeeld in teams, waarbij elk team een bedrijf uit de regio ‘adopteert’. De teams verdiepen zich in het bedrijf en werken een specifieke casus uit. Om ze hierop voor te bereiden, voeren ze eerst thematische opdrachten uit. Die  opdrachten variëren van een vragenlijst beantwoorden tot meedoen aan een boeiend spel die is ontwikkeld door Hanzehogeschool studenten. Tijdens de uitvoering van opdrachten worden de leerlingen bijgestaan door drie thema-loketten: Green Corner – informatie over milieu, duurzame energie en afval, Fair Corner – informatie over eerlijke handel en sociale duurzaamheid, en MKB Corner – hulp bij bedrijfsvoering.

Nadat de studenten zijn klaargestoomd gaan ze aan de slag met de bedrijfscasus. Dit gebeurt in competitie met de andere teams.

Ondernemers en gemeente ambtenaren beginnen vooraf met een eigen programma. Zij volgen een workshop over maatschappelijk verantwoord ondernemen. Vervolgens worden zij in een grote zaal ontvangen door de studenten en gaat elke ondernemer om de tafel met zijn ‘eigen’ team. Dit wordt een unieke ervaring voor beide groepen deelnemers.

Casus

De casus die Bart namens Pulsar Partners inbracht betrof het thema Sociale Innovatie en Het Nieuwe Werken. Lastige thema’s voor de studenten van het Noorderpoortcollege, zo bleek. De studenten kwamen in ons gesprek met mooie verhalen uit hun eigen praktijk over de wijze waarop ze in hun stage of baantje inspraak hebben of (meestal) juist niet hebben. Er is nog een wereld te winnen! In onderstaand filmpje meer hierover.