2014! Het eind van de crisis is in zicht, volgens de geleerden. Joepie! Maar het zijn maar rekenmodellen en we hebben het alleen maar over financieel gerelateerde zaken. Er ligt geen enkele natuurwet aan ten grondslag. Het wordt pas echt crisis, wanneer het een weerslag heeft op jou als mens.

En dat moment is het moment om jouw positie te herijken en je af te vragen, wat wil ik nou echt. Afgelopen week hoorde ik een goede vriend zeggen: ik ben jarenlang gevangen geweest in gouden handboeien. En nu, nu het crisis is gaat het met hém een stuk beter.

Het afgelopen jaar is er weer heel veel gebeurd en heb ik nieuwe kanten aan mijzelf ontdekt, door me open te stellen voor anderen. Ook voor mij was het in 2013 crisis, maar gelukkig alleen op financieel vlak.

 

In 2012 ben ik het werkgebied mbt corporate finance gaan verkennen, wat in 2013 heeft geleid tot een aantal kleine projecten en er diverse nieuwe, leuke en inspirerende contacten zijn opgedaan. In april zei Bart tegen me: je moet eens een afspraak maken met Patrick Driessen. Een directe persoonlijke klik leidde tot de opzet van Pulsar Network Capital, met volledige aandacht voor duurzame projecten op het gebied van voeding. De visie werd kracht bijgezet door het eerste netwerkevent op 19 juni aan de Oostvaardersplassen. Een fantastische dag met duurzame ondernemers en investeerders. In 2014 zal dit zijn vervolg gaan krijgen.

Op 1 mei 2013 werd de Tolken Select Coöperatie opgericht. Een coöperatie voor en van tolken, ingegeven door frustraties bij tolken en vertalers mbt de macht van de bemiddelaars. Door de oprichting van de coöperatie bundelen de tolken en vertalers hun krachten, waardoor het mogelijk wordt om in te schrijven op grote aanbestedingstrajecten. En de gevestigde orde beleeft nu een crisis!

 

Na de zomervakantie ben ik als part-time CFO aan de slag gegaan bij Roosen Industries te Eersel. Een vorm die bij mij past en waar ik in geloof. Meestal wordt een dergelijke functie aangeboden en wordt gesteld dat je 40 uur per week aanwezig/beschikbaar moet zijn voor het bedrijf. Vooral in het MKB leidt dit dan tot aanvullende werkzaamheden om de 40 uur maar te vullen. Roosen Industries past deze methode ook op ander vlak toe, zoals HRM en sales.

In september werd ik door Guus Simons benaderd om behulpzaam te zijn in een match-making traject, genaamd President’s Program. Doelstelling was om een aantal Russische managers een internship aan te bieden in het bedrijfsleven. Uiteindelijk hebben we dat op zijn Pulsar’s aangepakt, nl andersom. We besloten deze managers allemaal een internship bij Pulsar Partners aan te bieden en samen hun businesscase goed en met focus uit te werken. Daarna werden via het netwerk concrete afspraken gemaakt om tot businessdeals te komen. De aanpak inspireerde ook de projectmanager bij Agentschap, die enkele dagen voor het einde van het project ons vroeg nog afspraken te regelen voor 4 Russische managers die in hun internship zaten te verkommeren. Binnen een dag werden de afspraken geregeld, waarvan enkele zelfs tot opdrachten leidden.

Uiteindelijk geeft ons dit de mogelijkheid om een grotere rol te gaan vervullen in het traject voor 2014.

 

2013 bracht ons vele ondernemers met leuke, nieuwe, inspirerende plannen en producten. Een aantal van deze met name zzp’ers, richten zich op gemeentes en lagere overheid. En allemaal producten welke passen in hun sterk veranderende omgeving, waarmee ze eigenlijk geen raad weten.

Hieruit ontstond het idee om een coöperatief verkoopkantoor voor deze sector op te zetten, met als doelstelling de marketing en salesactiviteiten voor al deze Zzp’ers te bundelen. Ondertussen zijn de eerste grove lijnen uitgezet en is de doelstelling om uiterlijk 1 april 2014 live te gaan.

Bedrijven die zich ondertussen hebben aangesloten zijn: Congruensis, SDR, Tolkenselect, en Strategic Fit. Met andere bedrijven zijn we in gesprek.

 

Onlangs hebben wij als Pulsar Partners in operationele zin na 3 jaar afscheid genomen van Aldo van Duivenboden. Nogmaals: in operationele zin. Op hartsniveau gaan wij verder!

Mijn koers binnen Pulsar Partners zal dit jaar gericht zijn op de opzet en uitbreiding van het verkoopkantoor en houden van investeringsevents op het gebied van duurzame voeding.

 

Last but not least wil ik iedereen die mij het afgelopen jaar heeft weten te raken van harte bedanken. Soms waren het inspirerende woorden, maar met name wil ik de mensen bedanken die mij een spiegel voor wisten te houden.

Een laatste groet aan Tante Annie, die na 35 jaar parkinson getroffen werd door kanker en besloot dat ze deze strijd niet kon winnen. Haar kracht, positieve kijk op de wereld en humor zullen mij altijd bijblijven.

 

Ik wens iedereen liefdevol 2014. Ik typte lefdevol, en waarschijnlijk bedoel ik dat ook.

Peter