Dit is mijn lijfspreuk, het staat op mijn visitekaartje (ja, ook digitaal) en is één van mijn vaste overtuigingen.

De allereerste keer dat ik met deze spreuk in aanraking kwam, was toen ik het Regilio Tuur (toen bekend als bokser, later van nog veel meer dingen….) hoorde zeggen.

Ook kwam ik de spreuk tegen in het boek “Awaken the Giant within” van Anthony Robbins. Ze zeggen wel eens dat een boek “lifechanging” kan zijn. Dat was dit boek voor mij. En de spreuk begon voor mij te leven, net als veel andere praktische tips gebaseerd op NLP, het onderwerp van dit boek.

Overigens bedenk ik mij nu dat in dat boek ook aandacht werd besteed aan de mentale kracht van OJ Simpson (toen bekend als American Football speler, later van nog veel meer dingen…..).

Pas jaren later kwam ik er door Corine, mijn partner, erachter dat een oude Griekse wijsgeer, Seneca, deze gedachte al veel eerder heeft geformuleerd. Ik ontdekte dat veel van de waarden en overtuigingen waarmee ik mijn leven invul, zijn gevoed zijn door Seneca en andere filosofen van die tijd, de stoïcijnen. Vanaf dat moment ben ik mij gaan onderdompelen in het stoïcisme.

Je kent vast wel het principe van de nieuwe rode auto. Je hebt je zinnen gezet op een type auto en ineens zie je allemaal van dat soort auto’s om je heen.

Zo vergaat het mij ook met stoïcisme; ik kom het zo vaak tegen. Er zijn heel veel verbindingen te leggen tussen gedrag, ervaring en uitkomsten. Geluk en het ervaren van geluk krijgt een bodem die je helpt in het bereiken van resultaten, de voorbereiding op wat komen gaat, maar ook het omgaan met tegenslag.

Wij vinden de wijsheden van Seneca, Aurelius en Epictetus zo belangrijk dat we begonnen zijn met het creëren van een platform: www.stoicijnsepraktijken.nl Daar willen we je laten kennis maken met een oude wijsheid die actueler is dan ooit.