topsport1

 

Het Nederlands voetbalelftal bestond deze zomer uit een aantal voetballers die van dezelfde school kwamen. Topsport vereist een jarenlange voorbereiding en jonge talenten worden gefaciliteerd. Voor topsporttalentontwikkeling is een breed draagvlak. Zo is er de Stichting LOOT die een toponderwijsklimaat creëert voor aanstaande talentvolle sporters.

Hoe anders is dit voor jonge ondernemers? Ik las een leuk verhaal over een Amerikaans meisje die al op haar 12de jaar een oude auto heeft gekocht om deze vervolgens helemaal op te knappen. Betaald uit de opbrengsten van haar babysitwerk. Haar motivatie: “Als ik later iets in de techniek ga doen, heb ik er vast baat bij dat ik deze klus heb geklaard.”

In Nederland heb je een paar voorbeelden van jonge ondernemers, een van de bekendste is Ben Woldring. Ik weet echter niet van een school waar je al op jonge leeftijd bezig kan zijn met ondernemen, gefaciliteerd door de school.

Ik coach een jonge enthousiaste ondernemer die al een paar mooie stappen heeft gezet op het ondernemerspad: een fraaie applicatie en klanten. Hij heeft geld nodig. Er was onlangs een groot evenement: Get in the ring. Georganiseerd door de Erasmus Universiteit, ze noemen het de Olympische Spelen voor start-ups. Gevraagd naar de ambities van mijn ondernemer gaf hij aan graag hierbij aanwezig te willen zijn, maar zijn studie slokt momenteel te veel tijd op om zich goed voor te bereiden.

Ik zie wel allerlei ondersteunende faciliteiten om als jonge (studerende) ondernemer geholpen te worden, maar dat is nog wat anders dan het creëren van een topondernemersinspéklimaat. Of zie ik  iets over het hoofd. Feit is dat we achterblijven in internationaal opzicht: de Nederlandse student is minder ondernemingsgezind dan zijn buitenlandse collega’s.

Veel ondernemers zeggen: ondernemen is hard werken. Dat pleit ervoor om de omstandigheden voor de jonge ondernemer maar flink zwaar te maken. Of zoals de Amerikanen zeggen: “What does not kill you, makes you stronger” Ik geloof echter wel in het idee van een topsportklimaat voor potentiele ondernemers. Daar plukken we als land met zijn allen de vruchten van!!