Er wordt veel gehyped op dit moment. Startups zijn hot! Hoeveel ze bijdragen aan de economie? In heel veel gevallen niet zoveel nog. Maar Startups moet je niet alleen maar economisch bekijken, veel jonge startups houden zich bezig met het vinden van oplossingen voor maatschappelijke en ecologische vraagstukken en dat mag wat kosten.
Soms is het ook goed een tegengeluid te laten horen. In het leuke boek Peers INC, met als subtitel ‘How People and Platforms are inventing the collaborative economy and reinventing capitalism’, wordt op smeuïge wijze verteld hoe platformen een wezenlijke rol in de economie zijn gaan spelen. Met name omdat klant en producent SAMEN ontwikkelen. De auteur Robin Chase is een van de medeoprichters van ZIPCAR, een autodeelplatform.
Op z’n Amerikaans worden vele mooie voorbeelden gegeven. Een daarvan betreft Quirky: een innovatie platform waar mensen goede ideeën kunnen inbrengen, die daarna eventueel geproduceerd kunnen gaan worden. Quirky neemt het proces over vanaf het idee tot aan de massa-productie.
Peter Diamandis, een van de meest bekende investeerders in Silicon Valley schrijft in zijn boek ‘Bold, how the be big, create wealth and impact the world’, hoe je snel moet groeien. En citeert Quirky:” Make it possible for all people, regardless of their love, circumstances and pedigree to execute on their great ideas.”
Quirky groeide hard, en kreeg in november 2013 via een investeringsronde 69 miljoen dollar ter beschikking, waarvan 30 miljoen dollar via General Electric. Prachtige voorbeelden van huisvrouwen en studenten die met een winnend product idee een mooi bedrag konden verdienen. Sinds de oprichting in 2009 heeft Quirky 170 miljoen dollar opgehaald.
Met het geld dat Quirky binnenkreeg werd geïnvesteerd in een ander platform: Wink, een technologisch ecoplatform dat het mogelijk maakt om allerlei thuis-apparaten aan te sluiten op je mobiele telefoon. Quirky was een ideaal platform!
September 2015, Quirky vraagt het faillissement aan na maanden van financiële problemen. Er zijn klachten dat er veel onduidelijkheid is over de waarde van de ideeën, veel investeerders tasten in het duister hoe het nu verder moet en of ze nog iets van hun geld terugzien. Wink wordt verkocht. General Electric zegt veel imagoschade te hebben door het “gevalletje” Quirky.
In december van vorig jaar wordt het faillissement uitgesproken.
Mijn visie: Het is onjuist om Quirky als voorbeeld te stellen voor alle hardwerkende Startups. Maar omdat Quirky de hemel in werd geprezen door vele auteurs die verstand van zaken hebben, is Quirky wellicht een goed voorbeeld om te laten zien dat het soms allemaal iets te snel kan gaan.
Wat minder hard groeien, gewoon eerst centjes verdienen en dan goede dingen doen. Wat is daar mis mee? Het probleem van Quirky is dat ze teveel geld hadden. Economie gaat over schaarste. En schaarste leidt tot het maken van keuze’s: een les voor alle bedrijven.
Laat een bericht achter